Verklighet och dröm.

Det är lätt att tycka saker när man ser saker utifrån. Det är lätt att ha synpunkter på att det andra gör är fel.
Det är lätt att ha ideer för hur saker borde vara. Eller hur människor borde vara mot varandra.
I min drömvärld borde nedan vara lätt o fixa;
Äldrevården- har aldrig jobbat där så det är bara mina tankar som anhörig här;
- Det borde finnas pengar så att personalen hinner ta hand om de boende. Om man ser till att ha ett storkök i kommunen som lagar maten slipper personalen. Behöver bara duka fram. Många äldre/sjuka behöver hjälp att äta av ngn anledning. Se till att arbetslösa får lite xtra pengar och sätt in dom här så dom får jobba lite. Behövs ingen utbildning för att agera sällskap vid maten.
Nästa sak är att ofta behöver äldre motion. Promenader räcker långt. Sällskap här behöver man heller ingen utbildningar för.
På boenden får man gå och lägga sig väldigt tidigt. För att det tar tid o personalen inte hinner. Tänk om det fanns resurser till de som behöver hjälp. Få sitta uppe till 22 och titta på tv är en dröm. Att ligga i sin säng 1830 och titta i taket en mardröm.
Tänk om varje brukare fick en dedikerad person som bara tog hand om vardagen inget man behöver speciell utbildning för. Då skulle de med speciell utbildning kunna fokusera på det som dom är bra på.
Tänk om man kl 1000 på fredagar hade 20 frivilliga från arbetsförmedlingen som kom. Bäddade rent i allas sängar.
Vattnade de blommor som finns.
Samlade ihop all tvätt. Alla har varsin tvättsäck märkt med namn. När dom lämnar åker dom till tvätteriet med tvätten.
På måndagen kommer samma gäng tillbaka. Hämtar tvätten. Lägger in hos brukaren. Städar dennes rum. 
Därefter till ett nytt boende. I Sigtuna kommun finns 4 boenden. Så man kanske behöver bra många för att hinna med.
Tänk hur bra det skulle vara för brukarna. Alltid folk som gör saker för att dom skall ha fint.
Alltid ngn som har tid för en promenad. Alltid ngn som ser om man äter o dricker som man skall.
Man föds. Då tar ngn hand om en .Man är oftast det viktigaste som finns i ngns värld. Man växer upp och lär sig säker. Man klarar sig själv. Man börjar skola o sedan arbetar man. Man sliter i många år. Sen kommer sjukdomar som drabbar en så man inte kan klara sig själv igen. Man kan ibland inte gå. Behöver hjälp med det mesta. Minns inte hur man gör saker eller känner igen omgivningen.
Då är man tyvärr inte längre det viktigaste i livet för ngn. Då blir man en person som skall tas hand om. Och i alla besparingar finns inte personal så det räcker till. Tänk att behöva gå på WC o få vänta en halvtimme. Eller vara törstig men du vet inte hur du skall be om dryck o inte hur du dricker upp det sen. Sugrör kommer fram osv.
Du föds. Får så mkt. Men blir du sedan i slutet sjuk hinner ingen med allt. Sjukdomar och besparingar. Det är många år sedan min farmor bodde på ett hem. Men det är samma sak igen. Duschar du på fredagar o det är lite folk, ja då får du vänta till nästa fredag. Tänk att inte kunna gå in i duschen. Njuta av vattnet och den pigghet en dusch ger dig. Näe det blir som med en biltvätt. Det blir när man får tid och då en snabb tvätt.
Nu är det mkt bra med att äldreboenden finns. Men jag har svårt att se varför man inte använder alla resurser som finns om det nu saknas pengar.
Herre gud, tänk på hur många människor som är arbetslösa. Absolut kan dom inte jobba heltid för den slant man får från a-kassan men 2-3 dagar i veckan räcker långt. Sen måste man hinna söka jobb o rapportera vad man sökt osv. Men det ger ett värde till den som är arbetslös. Tänk att gå hemma i flera år utan att ha ngt att göra. Jag tror att många skulle uppskatta mitt förslag. Men jag har ingen makt. Är ingen politiker.
Bara drömmer och har synpunkter utifrån det jag ser.
Som jag började med- det är lätt att tycka o tänka. Svårare att agera.